kristálycsillár

NEMZETI SZÍNHÁZ

A Nemzeti Színház kivitelezése 2000. szeptember 14-én kezdődött, és alig 15 hónap alatt készült el. A színház funkcionálisan három részre tagozódik. Az épület központi része a közel kör alaprajzú nézőteret és stúdiószínpadot magába foglaló épületrész. Ezt veszik körbe a közönségforgalom helyiségei, valamint a nagyszínpadot "U" alakban szegélyező üzemi szárny. A színházat parkosított terek ölelik körül, melyek sajátos mikroklímájukkal az épület szerves tartozékai.

Az épület területe szabadtéri színpaddal együtt 20.844 négyzetméter. Az előcsarnokba belépő néző teljes magasságában érzékelheti a közönségforgalmi rész térszerveződését.

A színházban a kék, az óarany és a sötétbronz a domináns színek. A tervezők - ahol lehet - természetes anyagokat használtak: mészkő, gránit, fa, gyapjú és üveg megoldással találkozhatunk, még a közönségforgalmi mellékhelyiségek mosdói is fából készültek. Minden beépített anyag időtálló és különleges minőségű. A szőnyeg és a páholyok drapériái egyedi tervezésűek.

Egyedileg tervezett a Swarovski kristályból készült a nézőtéri csillár, mely feletti üvegkupola szabályozható világítását, az előcsarnok mennyezetének fényvezetőszálas „csillagos égét”, a LED lépcsővilágítókat és a színész öltözők tükör világítását CANDELA készítette.

Építész: 
Siklós Mária

 

Elektromos tervező:
Villányi László